wpe1D.jpg (5885 bytes)

Brev til læseren - anno 2001

(Jeppe Aakjær og os, 4)

Kære læser

Som barn sang jeg "Nu er det længe siden, men end det gemmes i mit Sind," og jeg sang "Jeg bærer med Smil min Byrde" til mine indre billeder af bølgende marker og brægende får. I skolen sang vi om Ole, der sad på en knold og sang. Og vi skrålede med på sangen om Jens Vejmand og det frønnede bræt, og vi led med ham, da de "bar ham over Heden en kold Decembernat."

I gang med at læse Jeppe Aakjær (1)
Hovedværkerne og hvor du finder dem (2)
Jeppe Aakjærs (3) fodspor - et turforslag Jeg er født på Sjælland, vokset op på Sydfyn, har studeret i Odense og har som voksen boet i Århus, i Sønderborg og nu i Østsalling. Jeg har med andre ord taget turen tværs over Danmark, det er blevet til otte forskellige adresser indtil nu.
 

 

 

      

 

 

 

  

 

 

 

Jeg er ikke den eneste, der har udfyldt stakkevis af flyttekort. Den danske befolkning er blevet mobil vi flytter efter nyt arbejde, nye udfordringer, nye oplevelser nogle gange af lyst, andre gange af tvang. Vi tager nye egne i besiddelse, forsøger at falde til og slå rod, nogle gange lykkes det, andre gange ikke.

Jeg sang Jeppe Aakjærs sange hjemme og i skolen på Sydfyn. Aakjærs landskaber var i min barndom fynske; Ole havde sin knold oppe i marken bag mine forældres hus, og de brægende får og hyrdedrengen gik i engene lige derude på den anden side af vejen. Nu ved jeg, at Jeppe Aakjærs sange var skrevet i en egn langt fra Sydfyn, en egn, som jeg nu bor i. Alligevel smager sangene stadig af de fynske landskaber, men de er samtidig med til at skabe en forbindelse mellem mig og den egn, jeg nu bebor. Måske vil de være med til at få en tilflytter som mig til at slå rod her.

Måske er du også tilflytter og har behov for at falde til. Måske er det med Jeppe Aakjær og hans sange, du skal starte. Og har du boet på egnen længe, en menneskealder måske, ja, så kender du sikkert til egnens store forfatter, og i så fald kender du hans landskaber, som de i virkeligheden så ud. Når Jeppe Aakjær skriver, at han lagde sin gård i den rygende blæst, så ser du sikkert Jenle for dig, som det ligger der på bakketoppen med udsigt over Skive Fjord og med vinden i ryggen. Og når du synger med på sangen om rugen, der skal ind, så ser du kornmarkerne ved Øster Grønning og Jebjerg og Højslev, for du kender Jeppe Aakjærs land lige så godt som han. I dit indre landskab ligger Oles knold det rigtige sted & og ikke på en mark på det sydlige Fyn &
 

 

 

   

   Charlotte Bork Høvsgaard                     

< I Jeppe Aakjærs fodspor
   
Med Jylland i hjertet (forsiden)
Mennesket Jeppe Aakjær
Digteren Jeppe Aakjær
Jeppe Aakjærs samtid