I gang med at læse Jeppe Aakjær

(Jeppe Aakjær og os, 1)

wpe1D.jpg (5885 bytes)
Vil du i gang med at læse Jeppe Aakjær? Nedenfor følger dels en beskrivelse af, hvordan man på en god og overskuelig måde kan arbejde sig ind i forfatterskabet. Dels en beskrivelse af nogle af de værker, der fortæller om Jeppe Aakjærs liv, forfatterskab og placering i litteraturhistorien.
En god indgang til Jeppe Aakjærs forfatterskab er digtene. Især de digte, man kender som sange. Som barn har du måske sunget hans digte, muligvis uden at lægge mærke til, hvad ordene betød. Derfor er det sjovt at genlæse digtene som voksen. Pludselig giver ordene mening og betyder en hel masse. Så start med digtene. Læs først dem, du kender som sange, og bevæg dig så ud i de mere ukendte. Start med Rugens Sange og andre Digte den er hovedværket.

Hovedværkerne (2)

I Jeppes Aakjærs fodspor (3)
Brev til læseren (4)
Fra digtene kan du gå til novellerne. Her udvides universet; fra digtenes stemninger og enkeltsituationer kommer man til fortællinger med handling, persongallerier og ikke mindst Jeppe Aakjærs sociale indignation. Læs Vadmelsfolk (1900) og Fjandboer (1901), hvor hedelandskabet og dets beboere er i centrum.

Fra hedeportrætterne i novellerne kan du gå til romanen Vredens Børn, som vakte så stor debat ved sin udgivelse. Her er der social indignation og politisk agitation for fuld udblæsning. Du kan også kaste dig over Jens Langkniv (1915), en lokalhistorisk knaldroman fra Fjends Herred om den historiske person Jens Olesen, der levede et omtumlet liv i evig konflikt med magthaverne.

wpe8.jpg (4306 bytes)
Endelig er der Jeppe Aakjærs erindringer. Fire bind om digterens liv, fra opvæksten i Aakjær til tiden som veletableret forfatter på Jenle. De fire bind Fra min Bitte-Tid, Drengeaar og Knøseaar, Før det dages og Efterladte Erindringer giver et uvurderligt indblik i Jeppe Aakjærs liv og hans syn på sit forfatterskab. Bemærk, at der bag i Efterladte Erindringer findes et tekststykke med titlen "En lille ledetråd til min livsudvikling." Her opsummerer Jeppe Aakjær sit livsforløb i korte træk. Det er godt at kende, inden man tager hul på de fire bind erindringer.  

wpe37.jpg (5468 bytes)

                  

I gang med værkerne om Jeppe Aakjær 
Litteraturhistorierne Vil du skaffe dig viden om Jeppe Aakjærs forfatterskab, er oversigtsartiklerne i de danske litteraturhistorier et godt sted at starte. Her bliver du introduceret til temaerne i forfatterskabet og får et overblik over de vigtigste værker og ikke mindst Jeppe Aakjærs samtid. Læs foreksempel Torben Brostrøm og Mette Winge (red.): Danske digtere i det 20. århundrede, Gad 1980 eller Gunhild Agger (red. m.fl.): Dansk litteraturhistorie bind 7, Gyldendal 1984/1990. Vil du koncentrere dig om perioden omkring Jeppe Aakjærs forfatterskab og den såkaldte jyske bevægelse, skal du læse Sven Møller Kristensen: Den store generation, Gyldendal 1974.
wpe2C.jpg (4613 bytes)
Om romanerne Er du mest interesseret i Jeppe Aakjærs romaner, kan du læse Inger-Lise Hjordt Vetlesens Flugtens fængsel. Længsler og bindinger i Jeppe Aakjærs romaner, Odense Universitetsforlag 1981. Bogen beskæftiger sig med romanerne Jens Langkniv, Arbejdets Glæde og Bondens Søn. Bogens indledning fortæller mere generelt om Jeppe Aakjærs liv og forfatterskab.
Om lyrikken Et indblik i Jeppe Aakjærs lyrik kan du få i Johs. Nørregaard Frandsens artikel "En skælven i et ydmygt sind" i: Læsninger i dansk litteratur bind 3, redigeret af Inger-Lise Hjordt-Vetlesen og Finn Frederik Krarup, Odense Universitetsforlag 1997. Artiklen beskæftiger sig især med Rugens sange og andre Digte.
     
wpe22.jpg (3536 bytes) Vil du vide mere om Jeppe Aakjærs liv og have detaljeret viden om hans relation til Skive, Salling og Fjends, kan du kaste dig over Henrik Fibæk Jensens Jeppe Aakjær. Spillemand og stridsmand, Skivebogen. Historisk Aarbog for Skive og Omegn 1999. Bogen giver en grundig gennemgang af Jeppe Aakjærs liv og værker og rummer mange lokale oplysninger, man ikke finder i andre bøger om Jeppe Aakjærs liv.

 


 Livet på Jenle Er du interesseret i Jeppe Aakjærs liv på Jenle, skal du have fat i Solvejg Bjerres to bøger om Jenle:Den hvide rug, den blide rug - Jeppe Aakjær og "Jenle", Poul Kristensens Forlag 1980 og Livet på Jenle 1905-1926. Nanna og Jeppe Aakjærs hjem, Hans Reitzels Forlag 1985. Den førstnævnte er en smuk billedvandring gennem Jeppe Aakjærs liv på Jenle. Sidstnævnte fortæller blandt andet om Jenlefesterne, Jeppe Aakjærs foredragsturneér og hans 60-årsdag.
wpe29.jpg (3631 bytes)
< Jeppe Aakjær og os
                               Hovedværkerne >
Med Jylland i hjertet (forsiden)     Mennesket   Jeppe Aakjær     Digteren Jeppe Aakjær      Jeppe Aakjærs samtid