I Jeppe Aakjærs fodspor  - et turforslag

(Jeppe Aakjær og os, 3)

I gang med at læse Jeppe Aakjær (1) wpe1D.jpg (5885 bytes)
Hovedværkerne og   hvor du finder dem (2)
Brev til læseren (4)
Har du lyst til at se de steder, Jeppe Aakjær kendte og satte pris på? Så følg turen rundt til de steder, der er beskrevet nedenfor. Start i fødebyen Aakjær og slut af på Jenle. Aakjær> Karup Å> Sjørup > Kongenshus Plantage > Skive > Jenle
Sjørup

Jeppe Aakjær boede fra 1900-1907 hos distriktslære Sigrud Rambusch og hans hustru Johanne. Her blev bl.a. digtsamlingen Rugens Sange skrevet. Lægeboligen står næsten uforandret i dag. Den ligger i krydset mellem Viborgvejen og Skivevejen i Sjørup.

wpe14.jpg (29952 bytes) Jenle

Jenle var Nanna og Jeppe Aakjærs hjem fra 1907.  Jenle er i dag museum, og huset står, som da Jeppe Aakjær døde. Jenle ligger cirka 10 kilometer nord for Skive.


 
Aakjær

Jeppe Aakjær blev født i byen Aakjær i 1866. Aakjær er i dag, som dengang, en lille samling huse, jævnt fordelt i det smukke landskab, der veksler mellem engarealer og opdyrkede marker. Aakjær ligger cirka 10 kilometer syd for Skive.

Kongenshus Plantage

Jeppe Aakjær elskede hedelandskabet, og han skrev flere digte til både heden og lyngen. Mange af de landskaber, Jeppe Aakjær kendte som både barn og voksen, er i dag væk, men vil man i dag opsøge lyngbakkerne, er Kongenshus Plantage cirka 20 kilometer syd for Skive oplagt.

Aakjær

Jeppe Aakjær blev født i byen Aakjær i september 1866. Aakjær er i dag, som dengang, en lille samling huse, jævnt fordelt i det smukke landskab, der veksler mellem engarealer og opdyrkede marker. Aakjær ligger cirka 10 kilometer syd for Skive.

Jeppe Aakjær satte i 1908 en sten over sine forældre, Katrine Marie og Jens Peter Jensen. Stenen er sat på en lille høj, Kaphøje, i Aakjær. Fra højen er der en storslået udsigt. Stenen bærer indskriften :                

Fra vejen gennem Aakjær viser et skilt til stenen. Man kører ind ad en grusvej og går derefter cirka hundrede meter op til stenen.

 

wpe2.gif (19827 bytes)      Mindestenen for Jeppe Aakjærs forældre
"Her vendte Fa´r sin Plov

aa, saa mangen, mangen Gang,

når Grålærken højt over Sandmarken sang.

Her gik min stille Mo´r i sin grove, graa Kjol´

og saa med tynget Blik mod den synkende Sol.

Thi sætter Eders Søn denne liden graa Sten

til Minde om en Færd, der som Duggen var ren."

wpe8.jpg (12008 bytes) Karup Å

Jeppe Aakjær var fra helt lille hyrdedreng for forældrenes dyrehold, og det bragte ham ned til Karup Å, hvor dyrene græssede og drak. Herfra havde Jeppe Aakjær nogle af sine bedste barndomsminder, og han mente ligefrem, at havde det ikke været for Karup Å, var han aldrig blevet digter.

Lægeboligen i Sjørup

Distriktslægen Sigurd Rambusch og hans hustru Johanne var nære venner af Jeppe Aakjær. I perioden 1900-1907, hvor Jeppe Aakjær ingen fast bopæl havde, boede han i perioder hos ægteparret i lægeboligen i Sjørup. Han havde sit eget værelse her, hvor størstedelen af Rugens Sange og andre Digte blev skrevet, ligesom digtsamlingen Fri Felt er blevet til under lægeboligens tag. Lægeboligen står næsten uforandret i dag. Den ligger i krydset mellem Viborgvejen og Skivevejen i Sjørup.


 
Kongenshus Plantage

Jeppe Aakjær elskede hedelandskabet, og han skrev flere digte til både heden og lyngen. Mange af de landskaber, Jeppe Aakjær kendte som både barn og voksen, er i dag væk; eksempelvis var der øst for Aakjær endnu i Jeppe Aakjærs barndom store lyngområder. Vil man i dag opsøge lyngbankerne, er Kongenshus Plantage cirka 20 kilometer syd for Skive oplagt.

wpe14.jpg (10670 bytes)
Aakjær-pigen af Anker Hoffmann. Foto:Poul Pedersen
Aakjær-pigen i Skive

På kirkebakken i Skive står Aakjær-pigen, en skulptur af en liggende kvinde, udført af billedhuggeren Anker Hoffmann. På stenen kan man læse de to første verselinjer fra digtet "Forspil" i Rugens Sange og andre Digte:

"Jeg lægger mig i Læet her ved Storrugens Rod

jeg lytter og jeg lytter, til det synger i mit Blod."

Fra kirkebakken er der en storslået udsigt ud over Skive og ådalen omkring Karup Å.

 

Jenle

Jenle var Nanna og Jeppe Aakjærs hjem fra 1907, hvor de flyttede ind på den nyopførte gård. Nanna Aakjær blev boende på Jenle efter Jeppe Aakjærs død i 1930 og blev på stedet indtil sin død i 1962. Jenle er i dag museum, og huset står, som da Jeppe Aakjær døde. Det er udsmykket med Nanna Aakjærs billedskærerarbejder, og i Jeppe Aakjærs arbejdsværelse kan du se hans store bogsamling, arbejdsbord, malerier og den storslåede udsigt over Skive Fjord. Du kan også følge et stisystem rundt i haven omkring Jenle og igennem skoven forbi Nanna og Jeppe Aakjærs grav. Stierne fører ned til den smukke Astrup Vig. I tilbygningerne til Jenle er der desuden udstillinger om Jeppe Aakjær og hans betydning for Skiveegnen. Du kan spise din medbragte mad i haven eller i Jenles tilbygningerne.

Jenle ligger cirka 10 kilometer nord for Skive. For nærmere oplysninger om museet, åbningstider, billetpriser etc.: www.jenle.dk. eller telefon 97 58 40 67

Man kan også tage bogen:  Digterne omkring Limfjorden i hånden og rejse en tur rundt om Limfjorden med forfatteren Knud Sørensen.  Bogen er  Knud Sørensens meget personlige skildring af alle de steder, hvor Limfjordens digtere har levet og skrevet deres værker.   Mange af dem var Aakjærs samtidige og bogen giver derfor på sin helt egen måde endnu et indblik i Aakjærs liv og forfatterskab. wpe8.jpg (5429 bytes)
< Hovedværkerne
Brev til læseren  >
Med Jylland i hjertet (forsiden)
Mennesket Jeppe Aakjær
Digteren Jeppe Aakjær
Jeppe Aakjærs samtid