Jeppe Aakjærs død

(Mennesket Jeppe Aakjær, 5)

Opvæksten (1)

Opbrud fra Aakjær (2)

Studenterårene (3)

Tilbage til det jyske (4)

wpe2A.jpg (3322 bytes)
Jeppe Aakjær døde på Jenle d. 22. april 1930. Han var gået i haven fra morgenstunden, som han plejede. Han døde af et hjertestop, 63 år gammel. Hans død blev modtaget med sorg ikke bare i Salling, men over hele landet. Det var derfor naturligt, at hans ligfærd gik fra hans hjem i provinsen og til den hovedstad, hvor han havde boet og også fundet læsere.

Ligfærden startede på plænen foran Jenle, hvor familie, venner og bekendte om formiddagen d. 25. april 1930 tog afsked med Jeppe Aakjær. Han blev derefter kørt til Skive, hvor cirka 5000 skibonitter var mødt op for at tage afsked med deres lokale digter. Sørgetoget fortsatte til Fly og Aakjær og over Silkeborg til Århus, hvor mellem 40.000 og 50.000 mennesker var forsamlet. Fra Århus sejledes Jeppe Aakjær til København. Efter en mindehøjtidelighed i Idrætshuset, transmitteret i radioen, blev kisten kørt til Bispebjerg Krematorium. Jeppe Aakjærs urne står nu i gravstedet i skoven ved Jenle, hvor også Nanna Aakjærs urne er sat ned. Nanna Aakjær boede på Jenle til sin død i 1962.

wpe12.jpg (27012 bytes)
"Saaledes fulgte Skive By og Salling sin folkeskjald til Hvile.Han randt af vort eget, og hans lyrik vil leve iblandt os."
(Skive Avis 25.4. 1930)

 

Aakjærs kiste og menneskemængden foran rådhuset i Skive
        < Tilbage til det jyske
Med Jylland i hjertet (forsiden)
Digteren Jeppe Aakjær
Jeppe Aakjærs samtid
Jeppe Aakjær og os