Opvæksten

(Mennesket Jeppe Aakjær,1)

Opbrud (2)

Studenterårene (3)

Tilbage til det jyske (4)

Jeppe Aakjærs død (5)

wpe17.jpg (3831 bytes)
Jeppe Aakjær var hele sit liv præget af opvæksten på den fattige gård i Aakjær. Han brød op fra bondemiljøet for at uddanne sig i København, men han slap aldrig fødeegnen og dens miljø han skrev om den, og han flyttede som voksen tilbage til det jyske. Følg hans livsbane fra Aakjær til Jenle nedenfor. Jeppe Aakjær på Jenle
  
 
Jeppe Aakjær blev født i byen Aakjær d. 10. september 1866. Byen var en lille flække med seks gårde, et lille samfund cirka ti kilometer syd for Skive og et stenkast fra Karup Å. Jeppe Aakjær voksede op sammen med sine syv søskende på den fattigste af Aakjærs gårde og måtte tidligt hjælpe til med arbejdet på gården. Allerede inden skolealderen blev han sendt afsted med forældrenes dyrehold ned til engene ved Karup Å, og passede han ikke dyr, skulle der muges, æltes tørv, spredes gødning & Det var lange dage med anstrengende arbejde. Ikke desto mindre havde den unge Jeppe Aakjær den aftale med sin far, at kunne han gøre sit arbejde hurtigt, måtte han bruge den overskydende tid til sin store interesse bøgerne. At fritiden blev brugt i selskab med blandt andre Saxo ændrede dog ikke Jeppe Aakjærs fremtidsudsigter. Han skulle være bonde som sin far. wpe7.jpg (3680 bytes)
Barndomshjemmet i Aakjær (Foto fra bogen: Fra min bitte tid)
"Ole sad på en Knold og sang - la-la-la-la-la-la-la-la-la-la.Får og beder omkring ham sprang tra-la-la-la-la-la-la."

 

wpe25.jpg (4623 bytes)

Maleri af Hans Schmidt: En skolestue med læsende dreng, ca. 1913

Jeppe Aakjær startede i Fly Skole i 1873. I starten var det ingen succes, men da han i 1879 fik den unge Niels Jakobsen som lærer, ændrede det sig. Det viste sig, at Jeppe Aakjær havde boglige evner, og dermed ændrede hans fremtidsudsigter sig radikalt. Niels Jakobsen insisterede på, at den unge Jeppe Aakjær skulle holdes til bogen. Første skridt var et ophold på Staby Højskole i 1882, og det blev kun det første i en længere række af skoleophold og mange flere år på skolebænken, end både Jeppe Aakjær og hans forældre havde forudset.      

 

< Mennesket Jeppe Aakjær
Opbrud >
Med Jylland i hjertet (forsiden) Digteren Jeppe Aakjær Jeppe Aakjærs samtid Jeppe Aakjær og os